Ho Chi Minh City | SAIGON | Motorbike City

Gambar hiasan je naik yang murah je

Selamat sampai di bandar Ho Chi Minh kali pertama pada 2 October lepas. Tiket kami booked tahun lepas bila Air Asia buat SALE. Plan asal hanya akan ke Ho Chi Minh selama 3 hari 2 malam tapi selepas flight reschedule kami tambah 1 hari. Dan Alhamdulillah dengan penambahan 1 hari tu kami mempunyai banyak masa untuk explore bandar Ho Chi Minh ini. Bila Air Asia buat SALE biasalah mesti berduyun-duyun yang booked flight. So for sure masa nak drop baggage tu akan berduyun-duyun jugak la orang beratur lagi-lagi ke Ho Chi Minh because of the reason to shop as expected. Tapi agaknya Air Asia tak pandai bajet ke atau nak cut cost sangat ke bila drop baggage untuk 4 negara dikumpul sekali dan buka 2 kaunter sahaja....phewwwww.

And of course la orang tak kira pukul berapa flight dia lambat or dah nak dekat, dia orang nak drop baggage jugak. And because of that we almost missed our flight when it was 30 minutes before the departure and 10 minutes before the gate to close and we were still in the middle of the long....ggg queue. Just then baru lah Air Asia nak buka lagi 1 kaunter....phewwww.


Motor yang banyak. Ada lebih kurang 5 juta motor di vietnam. Bayangkan jika 5 juta motor ni bergerak serentak setiap pagi?


And we really annoyed with the staff at drop baggage counter. She was laughing when i said, "sorry...?" because of her fluent english was so damn fast and i was hardly hear every word she was saying....huh. The reason i'm asking is to ask her to repeat again. Then she translated it in Malay because she think we did not understand english at all....phewwww.


Kata orang bas paling murah tapi tak try

Teksi Vinasun. Kalau dilihat ada sesetengah kawasan ialah kawasan jajahan company teksi.


1st time in Ho Chi Minh city, rasa terkejut yang banyak sangat. Kat sini boleh terima USD, RM and VND. Kesimpulan kami, lebihkan duit USD dan RM sebab kalau convert duit RM, guna USD lebih untung tapi masalahnya bila kita bagi duit USD and dia orang tak ada duit kecik, dia akan bagi dalam duit VND. Kat situ dah rugi. Tapi memang selalu pun tak ada duit tukar dia orang pun bagi la duit VND...penipu kan. Kalau dia dah siap-siap letak harga RM lagi bagus sebab kita akan compare dengan USD so tak pening kepala. Just pecahkan duit siap-siap. Kami silap sebab dah tertukar duit VND dari Malaysia so nak tak nak kena habiskan jugak. Boleh buat bayar teksi, makan, beli air mineral, beli cenderamata kecik sebab yang besar untung guna USD.

We used:
USD - hotel, delta mekong tour, chu chi tunnel tour, telekung, t-shirt, kain cotton
RM - telekung, tudung.
VND - fridge magnet, kedai makan halal, air mineral, hard rock cafe, souvenier kecik


Ada basikal jugak melintas sekali. Sekali lampu hijau semua simpang jalan serentak. Macam mana tu ?

Tips#1 - Melintas Jalan di Ho Chi Minh
Tengok kanan tengok kiri tengok depan dan tengok belakang....hehe. Tak percaya? Try sendiri nanti.

Tips#2 - Waktu di Ho Chi Minh lewat 1 jam dari waktu Malaysia.

Tips#3 - Sediakan duit tukar sebanyak mungkin. Kadang-kadang driver teksi tak pulangkan baki...penipu betul. Bila beli dalam USD orang kedai bagi balance dalam VND. Kira-kira balik rugi banyak..penipu lagi.

Tips#4 - Jangan senyum sangat dengan penjual sebab dia orang akan aim kita dan tekan harga dan tak nak turun harga. Dia orang pun kalau jumpa kita memang tak senyum langsung. Sombong betul. Kalau kita tak beli lagi masam muka dia dan siap marah lagi.

Tips#5 - Kalau niat nak tengok dan survey jangan duduk bila di offer kerusi sebab in the end akan terbeli di kedai tu.

Tips#6 - Kena jadi hati kering masa nak minta murah betul. Kalau tak dapat jugak sila blah dari situ. Tapi bila sendiri nak minta murah bukan senang rupanya. FAILED teruk la part ni. Sebab dah penat siang jalan-jalan bila malam nak minta murah tu macam rasa buang masa pun ada. Sampai satu masa dah tak kisah dah.

Bukan semua orang Vietnam sombong dan penipu. Macam pekerja Hotel AVA Saigon sangat baik hati dan murah dengan senyuman. Tak ambil hati dengan kerenah kami yang banyak tanya. Siap hantar breakfast ke bilik tiap-tiap pagi. Tour guide pun ok sentiasa ramah dengan semua orang. Lagi 1 polis yang pakai baju hijau, tolong kami lintas jalan :) dan tolong tunjuk jalan ke Post Office.

Tips#7 - Kedai makan Halal ada banyak juga dan majoriti mahal lebih kurang RM30 per person. Prepare duit siap-siap.

Tips#8 - Guna teksi Vinasun sebab starting harga lebih kurang 11.5 x 1000 Dong. Tapi kalau dia nak tipu bawak ikut jalan jauh terpaksa terima jugak. Penipu lagi...haha.


bersambung...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Sher or Yah or Maru said...

wow..sounds like so much fun :)

senpai.san said...

banyak sangat perkataan penipu & tipu..mesti banyak sgt tertipu ni..hahaha..sounds fun & funny!

DyaNz said...

Kebenaran...selalu terjadi cuma kita yang tak nampak mungkin sebab nilainya kecik .. ;)

Post a Comment

Comment plz