Ho Chi Minh City | Chu Chi Tunnel

Hari ke-2 ikut tour di bandar Ho Chi Minh. Masih ambil pakej di hotel sebab senang dan dekat. Bayaran sebanyak USD 6  dikenakan. Hari ini merupakan the longest waiting day ever. Lebih 1 jam tunggu dalam bas untuk kutip dan cukupkan orang dalam bas. The tour guide hari ini agak tak berapa efisien sangat.

Tips#18 - bayaran USD 6 tak termasuk bayaran masuk ke Chu Chi tunnel....phewwww. Kena bayar extra 80 000 VND kot.

Disebabkan cuaca di Ho Chi Minh dah masuk musim hujan kami sampai pun time hujan lebat.


Melawat kilang kraftangan

Tempat dikumpulkan rakyat vietnam yang terdedah dengan radiasi bom nuklear oleh tentera US

Kalau tengok betul-betul mereka ni ada yang cacat, lumpuh...kesian

kulit telur

hasil yang hampir siap

harga yang sangat mahal rasanya

pandangan luar kilang 

dengar sejarah Chu Chi tunnel 


peta laluan sepanjang chu chi tunnel sure dari mana ke mana

gambarajah tunnel ada 3 lapis kedalaman

dalam chu chi tunnel ada macam-macam bahagian seperti dapur, living room, bilik asap, bilik tidur.

Tips#19 -  chu chi tunnel dibina dengan menggunakan cangkul kecik selama hampir 20 tahun

antara perangkap samar

ada tunnel bercabang di bawah

lubang udara seakan busut semut. sangat banyak untuk elak dikesan tentera US

our tour guide. Dont remember his name










bersambung...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Sher or Yah or Maru said...

wat place is this??tmpt blindung mse perang dlu ke??it have this creepy aura

DyaNz said...

yup..tpt komunis vietnam berlindung dari US army...yes it is creepy and guess what?? i've been there...

Sher or Yah or Maru said...

creepy place is fun! haha

Post a Comment

Comment plz