Fly with Firefly


Pengalaman pertama naik Firefly.
Reason ----> saje nak try

Flight FY 604 pada 10 Jun 11 yang lalu.

Flight pukul 8.15 am tapi sampai KLIA 5.30am. Dah terawal tapi tak de la awal sangat.
Sempat la nk pergi solat subuh dan breakfast sebelum fly.

Pergi ke kaunter 5.50am, orang kaunter check nama tak ada dalam hati dah cuak..huhu.
Rupanya flight lain yang baru OPEN.
Firefly di KLIA tak ada self-service check-in so kena pergi kaunter la.
Mungkin dah terbiasa dengan MAS dan Air-asia yang boleh check-in awal sebelum flight, nak pergi cepat-cepat check-in kat kaunter.

staff #1Firefly : FY 604 belum bukak lagi.
Aku : Owhh ok. So bila boleh check-in ye?
Staff#1 Firefly : Datang balik 6.15am nanti.

Ok Fine. Aku datang semula tepat 6.15am. Tapi malang sekali tak open lagi. Saja pegi jugak kaunter tanya dan kali ni staff Firefly yang lain handle. Dia refer to the previous staff yg handle aku.

Staff #2 Firefly : FY 604 boleh open tak?
Staff#1 Firefly : ikot suka ko la nak bukak. Flight petang nak check-in sekarang pun boleh. Ingat tiket konsert ke @#$~!##$Z$@!~% (sambil membebel di depan customer lain)

Soalan : Tadi dia cakap suruh datang 6.15am so aku datang 6.15 salah ke?
Lain kali jangan janji dgn customer kalau  tak sure the actual time. 
Kalau front liner company besar buat customer terasa hati maksudnya ok ke tak tu ?

Masa flight balik naik FY 621 11 Jun 11.
Dah berkali-kali aku naik flight MAS dan Air Asia dan tak pernak sekali pun...

Yer..tak pernah sekali pun masa aku turunkan seat ke belakang ada flight-attendance yang mintak aku tegakkan ke depan macam dalam FY 621 sebab ada orang belakang nak makan tapi meja tu rapat sangat dengan dia.

Masa tu aku tak tidur tapi kalau tengah tidur dia akan kejutkan aku suruh tegakkan kerusi jugak ke ?

Overall ok la. Flight attendace Firefly suka senyum (walau pon ada yang nampak macam buat-buat..eheh).

My recommendation : cepat-cepat adakan self-check in service.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

hasrul hassan said...

Salam.
Firefly bising la ... saya dah pernah naik Firefly beberapa kali. Naik MAS gak yang paling best, saya pernah naik kelas ekonomi MAS, selesa dibandingkan dengan Air Asia.

:)

APapun this is a good info .. mungkin leh jadi pengkritik kabin ... :)

http://www.hasrulhassan.com

DyaNz said...

Yup. MAS is much better tapi berpada dgn harge dia la jugak.
Yg saya naik ni bukan yg enjin focer (x reti eja) yg kt luar. Flight biasa mcm air asia n mas lebih kurang. Mungkin sebab naik kat KLIA kot.

Anyway, idea yg bernas utk jadi pengkritik kabin since mmg slalu naik flight outstation pun.
tQ.

Post a Comment

Comment plz