DIY: Baju kurung biasa

from my previous entry Pola http://sheisdyanz.blogspot.com/2013/01/diy-pola-baju-kurung.html?m=1baju kurung.

 Alhamdulillah baju kurung biasa dah siap pun. Ambil masa sebulan disebabkan banyak buat kerja lain. In term of business boleh dikatakan tak boleh buat untung la ni.

Antara masalah semasa nak siapkan baju kurung:
Masa banyak terbuang bila hantar kain untuk jahit tepi. Tak boleh siap time tu kena tungu 1 hari lagi.
Tak buat pola sendiri - ukuran leher bajet di baju dah siap tapi salah ukur. Akhirnya lubang leher kecil. Cara nak betulkan - potong balik leher tu dengan besarkan diameter leher tu semaksima mungkin. Kalau nak buat baru kena hantar jahit tepi..no noo..
Kain tak pandai bajet - lengan dan kain tak cukup. Cara betulkan - letak piping kat hujung lengan so tak buat jahit silang pangkah. Masalah kain pulak terpaksa sambung kain bagi cukup.
Bila baju dah siap tengok macam besar - ukuran pesak lebar sangat.
Lupa cara nak jahit getah pinggang - ambil masa 1 hari nak cuba jaya.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Kak Lin said...

Vavavavaaaa! pasni buleh start jahit peplum peplum la Dyanz!

DyaNz said...

Haha ada cita-cita nak buat..tengah usahakan..

Post a Comment

Comment plz