Tengok Rafflesia di Sabah


 Pergi ke  Sabah sudah banyak kali tapi pergi tengok Rafflesia ni 1st time.
lokasi di Kundasang yang sejuk ala Cameron highlands.
Cuaca tak elok dengan hujan lebat sepanjang perjalanan.
Kami ambil tour 1 hari dan bayaran agak mahal juga.
Sebab itu kalau ramai dan mampu drive ke kundasang lagi bagus sewa kereta.
Lagi bagus kalau menginap di kundasang.


Rafflesia akan ambil masa lebih kurang 6 bulan untuk berkbang.
Dalam tempoh ni tak semua survive.
Selepas Rafflesia berkembang akan ambil masa 7 hari dan kemudian layu dan mati.

Bunga rafflesia yang dah mati.

Bunga rafflesia ni tumbuh meliar di akar pokok.
Ia bergantung hidup pada akar pokok.
Boleh la pula orang kampung kat situ buat bisness dengan menjaga kawasan bunga rafflesia
Pelancong yang datang dikenakan bayaran rm20 untuk pergi tengok bunga ni.
 Diameter bungan rafflesia dikatakan boleh mencapai 80 cm.






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

senpai.san said...

Dyan aku pergi area lain kot, kene RM10. Masa tu ade tourist from Philiphines drg charge RM50. Sungguh tak patut. Huhu.

DyaNz said...

Memang tak patut sebab bunga Rafflesia ni kan tumbuh meliar juat kebetulan je orng kampung ni jumpa kawasan dia and clain tempat dia.
Aaah kan ikut tempat rasanya caj pun lain.

Post a Comment

Comment plz